Converses pares i fills

Davant l’educació dels nostres fills ens trobem, moltes vegades, amb situacions difícils de solucionar. Les nostres respostes poden provocar discussions o mals entesos.

Aquests mals entesos sovint tenen a veure amb la negació que fem dels seus propis sentiments. Potser ens podem parar a pensar com canviar de discurs i posar-nos més en la seva pell.

“Suposem que jo fos un nen i em trobés cansat, acalorat o avorrit. I suposem que volgués comunicar aquests sentiments a l’adult més important de la meva vida.”

Al cap i la fi podem ser persones capaces de tenir sentiments diferents. Ningú l’encerta o s’equivoca. Cadascú sent allò que sent.

A vegades reaccionem negant els sentiments, altres tenim actitud filosòfica, o donem consells, altres fem moltes preguntes o defensem a l’altra persona o ens fa llàstima, o expressem un discurs psicoanalític d’aficionat o actituds vehements (intent de solidaritzar-se amb els sentiments d’una altra persona).

La nostra reacció de què serveix? Com podem ajudar? Potser podem ajudar al nen a fer front als seus sentiments. Com?

  1. Escoltant amb molta atenció.
  2. Reconèixer els sentiments amb la paraula : “Vaja! , Ah sí?, Ja ho veig”
  3. Posar nom als sentiments.
  4. Concedir al nen els seus desigs en la fantasia. No contradir-lo directament, sinó entrar en el seu joc per tal de buscar una millor solució al conflicte, per exemple, “Desitjaria poder oferir-te…”

Tot i així, molt més important que les paraules que puguem expressar és l’actitud que adoptem.

No haurem de fer aquest procediment en totes les converses, només en aquelles que el nen vol que l’adult sàpiga què sent.

Són els sentiments negatius els que exigeixen tota la nostra habilitat. És aquí on hem de superar la temptació de desatendre, negar, moralitzar, etc…

Bibliografia: “Com hem de parlar perquè els fills escoltin i com hem d’esclatar perquè els fills parlin”.  Adele Faber and Elaine Mazlish. Editorial Medici

Anuncis

Expressa't!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s