Fer partíceps als nens a la cuina

Com ja sabeu –o sabreu aviat, a mesura que els fills vagin creixent i els pogueu anar observant-, gran part de l’aprenentatge d’una criatura és a base de la innata imitació que fan dels adults.

Des de ben menuts els nens i les nenes ens observen…. ben atentament, sense perdre detall, miren i aprenen, copien mimèticament, tot el que fem… ho enregistren.
I cada nen, al seu ritme, comença doncs a acompanyar-nos, imitant-nos, mentre cuinem.

Juguen a preparar-nos deliciosos menjars; a servir-nos-els; ens paren taula amb els platets, gots, coberts… etc. per a nosaltres i les seves nines, peluixos, etc.

És un procés del joc simbòlic totalment normal i lògic, i que hem de permetre i fomentar fins i tot.

Però arriba un moment en què el que ells i elles volen és cuinar de veritat!!!! Com el papa i la mama! Amb coberts i menjar de veritat… no de joguina ni “mentida”!

Ai las!!!!! I aquí és a on ens entra la por de si deixar-los o no… “que si s’embrutaràn!” “que si deixaràn tot fet un desastre”, “que si es poden fer mal”…
No cal patir… es pot, i és bo i la mar de divertit per grans i petits!

Podem, per posar un exemple, animar-los a que ens ajudin primer a parar taula; que portin els coberts i els tovallons, el pa… i més endevant ja que posin plats i gots i la gerra de l’aigua etc.
Podem deixar-los que ens ajudin a rentar les verdures i la fruita abans de preparar-la per menjar. Poden trencar amb els ditets les fulles d’enciam per l’amanida, o poden ser ells i elles qui hi posin les olives, els trossets de fruits secs i tomàquet…

I què me’n dieu de fer un senzill pa amb tomàquet? Fregar el tomàquet a la llesca no és perillós i per ells serà un repte!
Poden també treure els pèsols de les baines i posar-los en un platet. De la mateixa manera, trencar les monjetes amb la mà per la meitat o més trossets.
Són ben capaços i capaces de posar, amb una cullera, la salsa de tomàquet i el formatge a les pizzes casolanes per exemple… així com guarnir-les seguidament amb tots els ingredients que volguem posar-hi entre tots!

Mica en mica podem anar augmentant el grau de “responsabilitat” i ajuda. Poden començar a arrebossar la carn (passar-la per l’ou que poden haver batut ells primer, i després pel pa ratllat o la farina). O bé, i això els encantarà segur… ajudar-nos a fer biquinis!!! Treure el pa de motlle de l’envàs i “decidir” quants biquinis hi ha per cap “dos pel papa, un per la mama, tres per mi!”…. posar el formatge de fondre a cada parell de talls de pa, el pernil en dolç, tapar-ho i posar-hi una mica de mantega o margarina a la part de fora… i al foc els posen els papes!

Podem aprofitar per repassar els números i les quantitats… poden comptar pèsols, ordenar els productes de gran a petit i al revés… repassar els colors mirant l’amanida i la seva varietat cromàtica (“mmmm… aquesta amanida no té groc! Hi posem blat de moro?”).

Més endevant i començant amb uns ganivets de fulla llisa i no massa tallant, poden començar a tallar carbassó, tomàquets i anar augmentant el grau de dificultat. Si els ensenyem a agafar bé els coberts, explicant que talla i moooolt per la fulla, ho entendràn bé i ho faràn amb compte. A part, estarem amb ells tota l’estona vigilant i coordinant.

Hi ha receptes de galetes i pastissos ben sencilles que podem preparar junts pares i fills! Podem posar la bàscula devant seu i que, amb una cullera sopera, vagin posant la farina o el sucre a la bàscula mentre els grans controlem que no es passin de la quantitat que necessitem. Ens poden ajudar a trencar els ous i batre’ls, poden amassar la massa una estoneta amb les mans… poden ajudar-nos a decorar el pastís!

Una altre opció sencilla és fer flams casolans, postres de gelatina, gelats…

Disfrutareu junts i s’ho menjaràn amb ganes! Se sentiràn “grans”, importants… imprescindibles a casa, de gran ajuda. Fomentarem la seva autoestima, la motricitat fina i la relació que tenen amb nosaltres.

Animeu-vos i… mans a la massa!

Vols jugar una estoneta més a les cuinetes?

Anuncis

Expressa't!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s