Taller Genèric: Rastre d’emocions

PER QUÈ AQUEST TIPUS DE TALLER?

El terme Intel·ligència Emocional es refereix a la capacitat humana de sentir, entendre, controlar i modificar estats emocionals en un mateix i en els altres. Intel·ligència emocional no és ofegar les emocions, sinó dirigir-les i equilibrar-les.

Fins a finals del segle XX no ha estat prioritzada dins de l’escola, on es donava major importància a aspectes intel·lectuals i acadèmics. Es creia llavors que el plànol sentimental i emocional pertanyien a l’entorn familiar del nen, i que no havia de ser tractat a l’escola.

Avui en dia, la visió que tenim és molt diferent, i està cada vegada més present la idea que l’educació dels aspectes emocionals i socials és important, i com a tal, ha de ser atesa i recolzada tant per la família com per l’escola i la pròpia societat.

 I no obstant això, en els primers anys de vida, el paper dels pares segueix essent fonamental en el desenvolupament de la nena o nen. L’aprenentatge de les emocions i de la Intel·ligència Emocional no és tan diferent d’un altre tipus d’aprenentatges. De petits, el paper dels pares és importantíssim, ja que la majoria s’adquireix per observació. En les primeres etapes de la vida del nen, amb l’establiment dels vincles afectius, amb les mostres d’afecte, l’infant va explorant sentiments, reaccions; imitant i identificant emocions i situacions. Per exemple, aprèn que quan trenca alguna cosa, papà es posa seriós, “està trist”.

Aspectes com l’autoestima i el respecte requereixen del suport emocional dels pares i que aquests dediquin temps als seus fills i a atendre les seves necessitats emocionals, no només físiques i de joc.

Per aquesta raó, en El Bagul dels Jocs vam creure que era important recolzar als pares a entendre i a reaccionar davant els sentiments dels nostres fills, i a ajudar-los a respectar el propi desenvolupament del nen sense interferir en el.

La intel·ligència emocional representa un dels pilars del desenvolupament del que serà la persona adulta i de les seves relacions amb si mateixa i amb el seu entorn social.

OBJECTIUS

Els objectius d’aquest taller són:

  • Educar en el reconeixement dels estats emocionals a través de joc.
  • Aprendre a classificar les emocions de més positives a més negatives.
  • Facilitar petites idees i motivar la resolució de situacions difícils.
  • Aprofundir en l’autoconeixement, autoregulació, maduració i aptitud social de les emocions.
  • Quines mares, pares i adults entenguin el procés que seguirà el nen abans de poder arribar a comprendre i ser capaç de gestionar les seves emocions i sentiments.
  • Reforçar el vincle entre l’adult referent i el nen.

METODOLOGIA

La nostra metodologia es basa en el joc cooperatiu entre pares i fills. Això significa que sempre requerirem no només de la presència d’un adult sinó també de la seva participació. Diguem que fem tallers per a pares i fills, avis i néts, … ; no només per a fills o nets.

El que volem és que l’adult estigui al costat del nen durant el taller i participi activament. Que l’animi, li doni pistes o fins i tot li corregeixi si és necessari, però que no realitzi l’activitat en el seu nom.

Tots els nostres tallers inclouen un ritual d’entrada i de sortida, amb els quals creem, primer un reconeixement de grup que aporta confiança i seguretat; i segon, un moment de reflexió individual i grupal sobre les activitats realitzades.

Depenent del grup (edats, primer taller o no…) establim les activitats, jocs i ritmes a seguir.

US ESPEREM!

Anuncis

2 pensaments sobre “Taller Genèric: Rastre d’emocions

  1. Retroenllaç: Programació Tallers | El Bagul dels Jocs en català

  2. Retroenllaç: Aprenent sobre les emocions: Fem una cara! | El Bagul dels Jocs en català

Expressa't!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s