La ciència a l’infancia

Tots estarem d’acord que apropar la ciència als infants pot ser important per el seu desenvolupament, però us heu parat a pensar que els pot aportar?

L’habilitat de recerca en els nens és innata i es desenvolupa a través  l’experimentació sobre l’entorn, amb les coses que li rodegen.

Algunes de les habilitats de recerca més importants són:

  1. Endevinar: preludi de fer hipòtesi
  2. Esbrinar: sinònim de buscar, investigar, però és una recerca metòdica a poc a poc, pas a pas, com fan els detectius, fent encaixar les peces.
  3. Formular hipòtesis: enunciat que es proposa com a possible solució. És com un tempteig i cal comprovar si l’explicació correspon als fets.
  4. Observar: Utilitzar els sentits i l’entorn que ens rodeja.
  5. Buscar alternatives: Procurar diverses maneres de veure les coses. Habilitat creativa.
  6. Anticipar conseqüències: Habilitat de previsió. Relacionada amb causa-efecte. És important la coherència, tot és possible en la imaginació però no tot és probable en la vida real.
  7. Seleccionar possibilitats: Escollir les coses que són possibles i les que no ho són ajuda a treballar el sentit comú. La fantasia ha de tenir la mida i quedar acotada.
  8. Imaginar: Idear, inventar, crear. La imaginació es recolza en l’experiència prèvia però és capaç de reagrupar-ho i reconstruir-ho de nou, de manera diferent.

Els jocs d’endevinalles, les observacions de la natura, la formulació de preguntes sobre el món haurien d’estar al voltant dels nens i nenes perquè així vagin donant sentit a les coses. Les seves preguntes, a vegades incansables. Potser els hi hem de tornar perquè les responguin ells.

Jugant a ser investigadors o detectius seria una bona manera d’estimular als nostres infants perquè siguin uns adults amb sentit comú.

Anuncis

Expressa't!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s