Els Jocs Tradicionals (I)

El Bagul dels Jocs és un enamorat dels jocs tradicionals, amic i defensor de la seva continuïtat entre els nostres fills.

Charranca -juego tradicionalIl·lustrador: GuillAmet

Al parlar de jocs tradicionals ens referim a aquells jocs que, des de molt temps enrere segueixen perdurant, passant de generació en generació, sent transmesos d’avis a pares i de pares a fills i així successivament, patint potser alguns canvis, però mantenint la seva essència. Són jocs que no estan escrits en cap llibre especial ni es poden comprar en cap botiga.

Els jocs tradicionals es poden trobar arreu del món. Si hauran algunes diferencies en la forma del joc, en el disseny, en la utilització o en algun altre aspecte, l’essència del mateix es conserva.

Els  jocs tradicionals semblaria que corren el risc de desaparèixer especialment en les grans ciutats i en zones més industrialitzades. Podem veure per altra banda, que hi ha alguns ressorgiments d’aquests jocs, que s’imposen ja sigui per una determinada època de l’any o com per una moda que apareix i desapareix després d’un temps.

Dintre dels jocs tradicionals trobem una àmplia gama de modalitats lúdiques: jocs de pilotes, bales o de cordes de saltar, jocs de falda, jocs d’endevinalles, contes de mai acabar, rimes, jocs de sorteig, jocs de torns de jocs, jocs d’amagar, etc.

Animem a tots els pares i fills, avis i àvies a compartir-los i gaudir-los.

Bibliografia:
*Jugar i divertir-se tothom. Recull de jocs no competitius. Autor: Guitatart Aced, Rosa. Editorial Graó. Biblioteca de Guix 110. Barcelona 1994
*Jocs col·lectius tradicionals. Quaderns de normalització lingüística. Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, 1990.
*Jocs de jocs 100 jocs populars i tradicionals CNL .Autores: Amat ,Teresa; Guerrero, Josefina. Sant Sadurní d’Anoia. Any 2000.

Anuncis

2 pensaments sobre “Els Jocs Tradicionals (I)

  1. Retroenllaç: Jocs de viatge | El Bagul dels Jocs en català

  2. Retroenllaç: Jocs de Rondes o Rotllanes | El Bagul dels Jocs en català

Expressa't!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s