Els Jocs Tradicionals (II)

El Bagul dels Jocs és un enamorat dels jocs tradicionals, amic i defensor de la seva continuïtat entre els nostres fills.

joc de l'aroIl·lustrador: Guillamet

El que caracteritza els jocs tradicionals és que són jugats pels nens pel mateix plaer de jugar. No requereixen material costós, són simples de compartir,  practicables en qualsevol moment i lloc.

Són els mateixos nens i nenes qui decideixen quan, on i com es juga, responent a necessitats bàsiques dels nens. Les regles són negociables, de fàcil comprensió, memorització i acatament.

Són diferents les raons per les quals val la pena mantenir-los vius. A través dels mateixos podem transmetre als nens característiques, valors, formes de vida, tradicions de diferents zones (si acompanyant els jocs expliquem altres aspectes dels mateixos, com per exemple quin joc es jugava en determinada regió i de quina manera).

Les possibilitats que brinden els jocs tradicionals són múltiples. En primer lloc el joc per el joc mateix, que, en la mesura que li donem major importància, ja estarem incloent un aspecte important per l’educació i desenvolupament dels nens. Tenint en compte que són jocs que tenen el seu origen en temps molt llunyans, això “assegura” d’alguna manera que trobarem els mateixos en totes les generacions i cultures. D’aquesta forma, estem davant a una via d’accés a la cultura local i regional i d’altres llocs, a través de la qual es podran conèixer aspectes importants per comprendre la vida, costums, hàbits i altres característiques dels diferents grups ètnics. A través d’aquests jocs podrem conèixer histories pròpies i alienes, apropant també generacions.

Considerem interessant el desafiament de fomentar, afavorir i donar suport al joc actiu,  participatiu, comunicatiu i relacional entre els nens, front a la societat actual que estimula cada vegada més la passivitat  corporal i la receptivitat consumista front a una imatge/pantalla.

Alguns jocs tradicionals possibles poden ser: la pilota, el trompo, las boletes, la mà negra, el rang, la gallina cega, la xarranca, rondes o corro de la patata, io-io, la soga o penjat, jocs de fils, els cromos de picar, les bitlles, el dòmino, els “palillos”, etc.

Hi ha  jocs que poden permetre l’estimulació i el desenvolupament de l’atenció, la iniciativa, les destreses i habilitats, els conceptes, presa de decisions, respecte de regles, creativitat.

El joc permet, a més a més, l’adquisició de coneixements i el pas de lo concret a lo abstracte, permet la formació del caràcter i dels hàbits del nen, afirmant la seva personalitat, desenvolupant  la imaginació i enriqueix els  vincles i manifestacions socials.

Bibliografia:
*Jugar i divertir-se tothom. Recull de jocs no competitius. Autor: Guitatart Aced, Rosa. Editorial Graó. Biblioteca de Guix 110. Barcelona 1994

*Jocs col·lectius tradicionals. Quaderns de normalització lingüística. Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, 1990.
*Jocs de jocs 100 jocs populars i tradicionals CNL .Autores: Amat ,Teresa; Guerrero, Josefina. Sant Sadurní d’Anoia. Any 2000.

Anuncis

Un pensament sobre “Els Jocs Tradicionals (II)

  1. Retroenllaç: Jocs de Rondes o Rotllanes | El Bagul dels Jocs en català

Expressa't!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s