Jugar per comunicar

Una de les primeres raons per les quals vam decidir crear El Bagul dels Jocs va ser la de fer arribar a pares i a cuidadors la importància que “les petites coses” tenen en el desenvolupament dels nens. Al nostre article “La importància del joc” parlàvem de com el joc no és només la forma d’aprendre dels més petits, sinó que és també, la manera que tenen de relacionar-se amb el món.

Una joguina tant senzilla com un sonall ens pot servir per comunicar-nos, per treballar les capacitats cognitives, reforçar el vincle afectiu, treballar el moviment cap coll i iniciar al nen en el sentit del ritme. Qualsevol podria dir que perdem el temps jugant amb un sonall i un nadó massa petit. La veritat és que podem gaudir d’un temps de joc de gran qualitat.

En aquest vídeo hi ha un exemple molt senzill de comunicació amb un nadó de tres mesos. Al principi el nen no fa gaire cas del sonall que li ensenya la mare. El sent i sap que està allà, però no sembla reaccionar. És poc a poc que s’adona que amb aquell joc hi ha una interacció amb l’adult, quan ell mou el cap la mare somriu, aixeca el cap o mou el sonall a un altre costat. Així que comença a moure el cap per obtenir una resposta de la mare. Després d’un temps, quan entén que realment al moure el cap està comunicant-se, comença a somriure. Se sent satisfet!

Comunicar, de qualsevol manera, amb un recent nascut, pot semblar innecessari perquè podríem pensar que no ens entén, que no ens veu o que no ens entendrà. La realitat és ben diferent: és molt important que mirem de comunicar-nos amb els nadons des del primer moment. La qualitat de les primeres comunicacions del nadó amb el seu entorn més proper influiran, negativament o positivament, en la seva comunicació posterior.

En néixer, les criatures són persones estimades pels pares i parents, però desconegudes. És mitjançant les paraules, els gestos, les mirades, el tacte, etc, que les persones ens comuniquem amb els infants i expressem el que sentim i el nostre desig d’atendre’ls. I ells faran lo mateix mitjançant els plors, els somriures, les mirades, les expressions facials i els moviments corporals.

El repertori de conductes innates i el sistema de comunicació inicial són perfectes per reclamar l’atenció dels adults i poder manifestar, d’una manera no intencional, les necessitats físiques i emocionals.

No us amoïneu si al principi no podeu entendre tot el que li passa al vostre petit. Inicialment hi ha un desequilibri en el procés de comunicació. Adults i nadons no compartim un mateix codi de comunicació i, per tant, hem de fer un gran esforç per interpretar les senyals que ens envien els més petits. Amb el temps i la interacció tots dos anireu aprenent l’un de l’altre.

Així que no oblideu jugar, jugar i comunicar. Els infants, com els adults, necessiten el contacte amb els altres per créixer i ser feliços. 

A la nostra botiga hi ha tota una selecció de joguines pensades per l’aprenentatge conjunt d’infants i adults.

Anuncis

Expressa't!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s