Tradicions: Nadal

Ben variades i diverses són les maneres de celebrar aquestes festes nadalenques, la família i les tradicions solen passejar per les nostres cases.

TRADICIONS NADAL

El Nadal comença amb el Sorteig tradicional de loteria el 22 de Desembre.

La nit de Nadal és el moment de fer cagar el Tió per a molts catalans. Per fer-ho, cal tenir-lo tapat amb la manta i picar ben fort amb un bastó mentre es va cantant. Després d’haver-lo estovat bé, s’aixeca una mica la manta i… sorpresa! Un regalet! Mentre es deixa temps perquè el Tió descansi, els infants han d’anar a cantar davant el pessebre, o a mullar el bastó perquè estigui més fresquet, o a enfarinar-lo perquè sembli nevat, o dur-lo al forn a escalfar. Sigui com sigui, cal tornar a picar. Que no heu sentit quins pets que fa?

Quan el Tió ja no té res més, pot cagar una moneda, un all, una ceba o qualsevol cosa que ens indicarà que ja no queden més sorpreses. Llavors és hora d’endreçar el Tió màgic fins l’any vinent. A les cases amb llar de foc de vegades es posa el Tió a cremar o també hi ha qui creu que ve l’oncle Buscall a endur-se’l.

L’oncle Buscall, el mestre tioner, és l’encarregat de cuidar els tions durant la resta de l’any allà als boscos. www.onclebuscall.com

Aleshores, algunes famílies van celebrar la mitjanit per commemorar el naixement de Jesús. Després a dormir, que l’endemà és Nadal i es farà un bon tiberi, amb escudella i carn d’olla, rostit o altres menjars deliciosos. I per a postres torrons, massapà, neules i fruits secs.

També es canten nadales i es reciten poemes, especialment els que els infants aprenen a casa o a l’escola i que reciten enfilats en una cadira. L’endemà, Sant Esteve i un altre tiberi; si pot ser, amb canelons.

Any Nou sol celebrar-se entre amics.  El 31 de desembre a les 00:00 hores es mengen 12 grans de raïm al compàs de les 12 campanes del rellotge. Diuen que si aconsegueixes menjar-te tots els grans de raïm, tindràs sort els dotze mesos de l’any nou.

Les festes arriben a la seva fi amb l’arribada dels Reis Mags. La nit del 5 de gener tots els nens i nenes amb els seus pares assisteixen a les Cavalcada de Reis que se celebren en tots pobles i ciutats.

El Dia de Reis, el 6 de gener, una vegada que s’han obert els regals, es gaudeix del tradicional Tortell de Reis amb la fava i la figureta.

Bibliografia :
Festes i tradicions de tot l’any. El costumari per a totes les edats.
Autora: Elena Ferro Subi
Editorial Baula

Un pensament sobre “Tradicions: Nadal

Expressa't!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s